Liggande höna, efter Arkeologstigen

Hönan

Arkeologstigen, som utgår från södra delen av byn, leder till Norrbottens största gravfält från järn- och bronsåldern. Där finns en ”liggande höna” och en labyrintfrån 1200-talet. Ett unikt fornfynd av brons, det s. k. Jävresmycket, har hittats på Bokmyrberget. Det anses härstamma från Volga-Kama området i Sydryssland ochär daterat till tiden 400-600 e. Kr. Det visar att människorna från östra och västrasidan av Bottenviken tidigt stått i förbindelse med varandra.

Det finns också bevarade dokument som visar att här fanns en by på medeltiden. År 1539 fanns det 6 rökar (dvs hushåll) i Jävre. På Karl XII:s tid fanns här hela 12 skattehemman, därav ett gästgiveri och skjutsombyte.

Av senare datum är lämningarna efter Degerfors bruk som finns i centrum av byn. På bruket tillverkades bl a stångjärn och sågat virke mellan åren 1797 – 1887. Är du intresserad av byns historia och vill läsa mer om Jävre och dess befolkning ?

En grupp bybor har sammanställt tre böcker med hjälp av gamla jordeböcker, kyrkböcker, gamla handlingar och kartor, tidningar och foton, en byakista full av gamla protokoll och brev, samt inte minst händelser och traditioner som gamla bybor kunnat berätta om. ”Jefreby historia” utkom 1982 och ”Gamla seder och bruk ” år 1988.

Jävresmycket

Jävresmycket

”Till Nordamerika”, som skildrar emigrationen från byn, utkom 1990. Piteå museum, Vuxenskolan och ABF kan ha kvar exemplar av böckerna till försäljning.

1 kommentar on Jävres historia

  1. Herr WordPress skriver:

    Hej! Det här är en kommentar.
    Gör så här om du vill radera en kommentar: logga in och visa kommentarerna till inlägget. Där kan du välja om du vill redigera eller radera dem.